METODA TOMATIS
Terapia Tomatis are un rol demonstrat in dezvoltarea capacitati cerebrale atat la adulti, cat mai ales la copii. Este o metoda revolutionara inventata in anii 1960, prin intermediul careia copiii, adolescentii si adultii isi ating capacitatea maxima de memorare, concentrare si atentie.
Metoda Tomatis functioneaza prin intermediul unui dispozitiv care provoacă contraste muzicale, schimband brusc și imprevizibil timbrul și intensitatea muzicii. Acest efect va surprinde creierul și va declanșa mecanismele atentionale. Aparatul a fost numit “urechea electronica” si foloseste muzica de Mozart, cantari gregoriene, valsuri. Efectul Tomatis este dat de contrastul ce determină contracţia şi relaxarea aleatoare a muşchilor urechii interne. Acest contrast se face prin trecerea bruscă de la frecvenţe joase, ce nu necesită un efort special din partea urechii interne, la frecvenţele înalte.
Sunetul acţionează asupra muşchilor urechii interne, stimuleaza cohleea şi vestibulul şi implicit creierul, avand o acţiune energizantă asupra corpului uman.
Terapia Tomatis actioneaza intr-un mod natural si neintruziv prin stimularea sistemului auditiv si creierului, conducand la imbunatatirea capacitatii de invatare, atentie, comunicare, ascultare, precum si a proceselor senzoriale.
Se recomanda pentru:
-
Dezvoltarea personala;
-
Corectarea deficientelor de limbaj si comunicare;
-
Deficiente locomotori;
-
ADD/ADHD
-
Dislexie;
-
Dificultati de invatare;
-
Sindromul Asperge;
Sesiunile se desfasoara sub coordonarea unui specialist Tomatis, care urmareste procesul si il particulatizeaza in functie de fiecare persoana in parte. Fiecare sedinta de auditie dureaza 2 ore ce se intinde pe 13 zile consecutive si consta in ascultarea muzicii la dispozitivul Solisten, care reda melodii in functie de fiecare arie corticala stimulata in parte.
Deoarece unii copii raspund mai repede la terapie decat altii, estimarea duratei programului este specifica fiecarui caz in parte.
Metoda functioneaza foarte bine daca este asociata cu alte terapii - terapie ocupationala, kinetoterapie, psihologie, logopedie etc, accelerand astfel procesul de reabilitare.