NEUROLOGIE
Neurologia pediatrica este o ramura a medicinei care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul bolilor din sfera sistemului nervos central si periferic si a celor ale sistemului muscular la copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 18 ani.
De altfel, neurologia pediatrica joaca un rol esential in evaluarea periodica a copiilor, atat cei nascuti prematur (3, 6, 9, 12, 18, 24 luni), cat si cei care prezinta riscul de a dezvolta sechele neurologice. In patologia SNC (sistem nervos central, creierul si maduva spinarii), dar si a celui periferic, punerea unui diagnostic neurologic corect este esential in vederea alegerii unei conduite terapeutice corecte si eficiente.
Neurologia pediatrica poate diagnostica, respectiv trata, urmatoarele probleme neurologice:
-
intarzieri in dezvoltarea psihomotorie;
-
urmarirea si evaluarea periodica a copiilor nascuti prematur sau cu suferinta la nastere;
-
convulsiile febrile;
-
cefaleea si migrena;
-
manifestarile paroxistice neepileptice;
-
epilepsia;
-
tulburarile de somn;
-
sindroamele cefalalgice;
-
paraliziile cerebrale;
-
afectiunile neurocutanate;
-
tulburarile de limbaj;
-
paraliziile cerebrale;
-
malformatiile si tumorile sistemului nervos;
-
bolile neuromusculare.
Stabilirea diagnosticului neurologic
Pentru stabilirea cu acuratete a unui diagnostic din sfera neurologiei pediatrice specialistul se bazeaza pe examinarea clinica a copilului, prin:
-
Testarea nervilor cranieni (oftalmic, optic, oculomotori, trigemen, facial, vestibulocohlear, glosofaringean, vag, accesor si hipoglos);
-
Testarea reflexelor fiziologice si patologice;
-
Testarea motilitatii fine si grosiere, active si passive;
-
Testarea sensibilitatii;
-
Testarea probelor de coordonare;
-
Testarea functiilor cerebrale complexe superioare (psihic, cognitiv, limbaj receptiv si expresiv, praxis).
-
Discutarea rezultatelor si a recomandarilor.
-
Neurologia pediatrică este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor sistemului nervos central și periferic la copii.
Dupa examinarea clinica a copilului, se trece la colectarea unui istoric medical minutios, ce poate fi completata de: investigatii de laborator, investigatii paraclinice - ecografie transfontanelara (ETF), electroencefalograma (EEG), Radiografii, computer tomograf (CT) rezonanta magnetica nucleara (RMN) echografii, potentiale evocate vizuale si auditive (PEV, PEA) si consulturi la alte specialitati (interdisciplinare) orl, oftamologie, cardiologie, recuperare medicala.