Copiii hiperactivi sunt frecvent nelinistiti, au dificultati in a sta de exemplu pe scaun mai mult timp si permanent isi misca mainile, picioarele sau tot corpul. Deseori ii deranjeaza pe cei din jur din activitatile lor si ii intrerup atunci cand vorbesc. Sunt lipsiti de rabdare in a primi ceea ce isi doresc.
Specialistii au concluzionat ca vina pentru aceasta problema este modul in care functioneaza creierul. Cauzele ADHD-ului sunt atat genetice cat si ca urmare a unei afectari cerebrale ori factorii familiali si sociali.
Parintii care se confrunta cu problemele generate de hiperactivitatea copilului lor sa consulte cat mai repede atat un psiholog clinician cat si un medic psihiatru.
Concret copilul hiperactiv:
Este intr-o permanenta miscare
Are dificultati in a ramane asezat
Nu poate astepta in liniste, nu se poate juca singur o perioada mai lunga de timp
Ii intrerupe pe ceilalti si vorbeste excesiv de mult
Are dificultati la scoala, atat de invatare cat mai ales de relationare
Strategiile comportamentale care pot functiona includ:
Educarea autocontrolului si dezvoltarea inhibitiei prin activitati si exercitii specifice de terapie comportamentala
Recompensarea imediata a comportamentelor pozitive
Reformularea activitatilor de invatare pentru a fi cat mai atractive
Educarea comportamentului social adecvat prin rol-play
Pentru a avea rezultate, parintii copiilor hiperactivi trebuie sa isi pastreze calmul, sa aiba o atitudine pozitiva, sa comunice cu acestia in propozitii scurte, la obiect, sa aiba cerinte clare si sa aplice imediat si consecvent un sistem relevant de recompense si penalizari, adaptat profilului copilului lor.
Comments