top of page
WhatsApp Image 2022-06-29 at 10.34.02 AM (10).jpeg

RECUPERARE MEDICALA SPORTIVA PENTRU COPII

Incurajam sportivii si ii ajutam in drumul lor catre performanta!

 

Oferim servicii de recuperare si gimnastica medicala pentru copii adaptate nevoilor specifice. Echipa Iuvokids dispune de o vasta experienta in domeniul recuperarii si al gimansticii medicale pediatrice iar fiecare sesiune de terapie este personalizata si eficienta pentru atingerea potentialului maxim de recuperare.

 

Sportul ajuta la cresterea mobilitatii si a starii de bine, insa nu confera si o postura corecta.

In cazul copiilor ce practica sporturi de performanta, pot aparea o serie de accidentari, acestea sunt cauzate adesea de suprasolicitare, refacerea partiala /ineficienta prin realizarea eronata a unor miscari specifice.

 

Gimnastica medicala pentru micii sportivi este o solutie atat pentru recuperarea in urma unei leziuni, cat si pentru asigurarea sanatatii pe termen lung a copilului ce practică sport si nu numai.

Centrul Iuvokids sustine recuperarea medicala sportiva pentru copii, fie ca este vorba de performanta sau de hobby, kinetoterapeutii Iuvokids vin in intampinarea dumneavoastra cu planuri terapeutice specifice si personalizate, sedinte de gimnastica medicala pentru copii in vederea recastigarii in cel mai scurt timp a potentialului fizic.

 

Recuperarea medicala pediatrica este o stiinta exacta, iar succesul tratamentului depinde in primul rand de aplicarea metodelor pentru fiecare tip de afectiune tratata si gimnastica medicala trebuie sa fie parte integranta in orice tip de antrenament sportiv.

 

 

Un program complet de kinetoterapie in cazul sportivilor cuprinde:

  • Evaluarea din punct de vedere motric

  • Prevenirea, corectarea atitudinilor si a deficientelor

  • Antrenamente pentru prevenirea accidentarilor specifice fiecarei activitati sportive

  • Cresterea fortei musculare, a echilibrului si a coordonarii

  • Recuperare post-accidentare.

  • Program de refacere prin masaj terapeutic si neurobandajare

 

Copiii pot avea nevoie de un kinetoterapeut pediatric daca se confrunta cu:


1.    Dureri de crestere
Peste 25% dintre copii au dureri de crestere, acestea apar frecvent intre 3-5 ani si apoi intre 8-12 ani. Durerile de crestere se resimt prin crampe la nivelul musculaturii picioarelor si se concentreaza in zona musculara, nu la nivel articular. De cele mai multe ori  apar in spatele genunchilor ori in zona gambelor.

Durerile de crestere pot fi cauzate de:

  • Hiperlaxitatea ligamentarea

  • Activitatea fizica mai intensa si concomitent dureri musculare mai mari care se incadreaza ulterior ca fiind „dureri de crestere”

  • Piciorul plat

  • Deficitul de vitamina D


 Gimnastica medicala pentru copii este un remediu eficent in managementul durerilor cauzate de crestere datorita multiplelor metode de recuperare portivece pot fi aplicate copiilor.


Terapia aplicata de kinetoterapeutul pediatric consta in:
•    Termoterapie
•    Masaj terapeutic
•    Gimnastica medicala


 
2.    Entorse


Entorsele reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite in ortopedie, fiind si una dintre cele mai frecvente accidentari sportive. 
Implica leziuni la nivelul unuia sau mai multor ligamente la nivelul unei articulatii. Severitatea variaza de la entorse usoare care se vindeca in cateva zile – la o saptamana, pana la entorse grave care presupun leziuni ligamentare majore si necesita interventii chirurgicale, urmand perioade de imobilizare si recuperare medicala pediatrica prin gimanstica medicala. Entorsele se produc la nivelul oricarei articulatii, insa cele mai frecvente la nivelul pumnului, genunchiului si la nivelul gleznei.
 

Genunchiul are patru ligamente principale: doua care ii stabilizeaza fata si spatele si doua ce consolideaza miscarea laterala. Entorsele genunchiului pot afecta unul sau mai multe ligamente. Orice activitate care forteaza genunchiul dincolo de limitele normale de mobilitate poate provoca o entorsa.

Aceastea pot sa apara in timpul exercitiilor fizice, al jocurilor de fotbal, baschet, de obicei, ca urmare a sariturilor sau a rasucirii bruste. Aceste leziuni se pot produce si in urma unor lovituri in genunchi sau in partea inferioara a piciorului.

Tehnicile aplicate de recuperarea medicala pediatrica ajuta la recuperarea copilului post entorsa.
Tratament aplicat prin recuperare medicala pediatrica cuprinde:
•    Restabilirea mobilitatii
•    Tonifierea musculaturii
•    Recastigarea echilibrului si activitatii proprioceptive
•    Redobandirea vitezei si agilitatii articulatiei
•    Recuperarea abilitatilor specifice activitatii sportive
•    Reluarea activitatilor sportive

 

Durata recuperarii  medicale depinde de gravitatea entorsei. In cazurile usoare, poate dura una-doua saptamani, in timp ce, in cazurile mai severe, se poate ajunge si la 10-12 saptamani, interventiile chirurgicale, necesare in cazul ligamentelor complet rupte, au cea mai lunga perioada de recuperare.

 

 

  • Leziuni musculare
    Leziunile musculare sunt frecvente in sporturile solicitante, reprezentand un procent intre 10 – 55% din totalul leziunilor sportive acute. Apar brusc, ca rezultat a unei incordari fortate a unei musculaturi suprasolicitate. Printre alte cauze intalnim si accidentarile, loviturile directe, cazaturile sau intinderile bruse, precum si practicarea unui sport sau a unor activitati fizice fara o incalzire prealabila a musculaturii. Leziunea musculara poate fi acuta sau cronica, cea acuta apare ca urmare a unui traumatism sau unei suprasolicitari a muschiului, iar cea cronica se dezvolta in urma suprasolicitarilor prelungite, repetitive, ale aceluiasi muschi sau grup de muschi.
     

Recuperare medicala pediatrica in acest caz trebuie sa cuprinda:

  • metode de relaxare a structurilor neuronale periferice si pentru cresterea flexibilitatii locale a musculaturii

  • propunem micilor pacienti sa inceapa un program de recuperare medicala pediatrica si sa efectueze exercitii izometrice, izotonice, concentrice si excentrice fara rezistenta. Astfel crestem incarcarea progresiv si efectuam exercitii excentrice dupa ce antrenamentul concentric este nedureros.

  • miscarea motorie senzoriala presupune exercitii de echilibru pe suprafete stabile/instabile, diferite ca marime si forma, cu/fara realizarea unor sarcini cognitive suplimentare.

  • exercitii de stabilitate de baza se realizeaza pentru imbunatatirea posturala si control neuromuscular si prevenirea recurentelor.

 

Plan terapeutic realizat
•   Intinderi pasive si active prin tehnici de gimnastica medicala pentru copii
•   Terapii fizice de recuperare medicala pediatrica
•   Reabilitare functionala
•   Reconditionare atletica generala

 

In general perioada de vindecare pentru intinderile musculare este de 2 pana la 3 saptamani, pentru ruptura musculara partiala este de 3 pana la 6 saptamani iar in cazul rupturii musculare totale de aproximativ 3 luni iar recuperare medicala pediatrica are un aport considerabil metodele terapeutice fiind aplicate in conformitate cu nevoia fiecarui pacient in parte.

Scopul final este reluarea tuturor activitatilor zilnice, inclusiv cele sportive. Este necesar ca pacientul sa se consulte cu terapeutul inainte de a reincepe sa faca anumite tipuri de effort. De cele mai multe ori, cel accidentat este tentat sa reia activitatea fizica precoce, ceea ce poate conduce spre cronicizare.

Sa nu uitam ca relaxarea sportivilor este un element important in starea lor de bine, gimnastica medicala aplicata de un kinetoterapeut pediatric in cazul portiv, utilizeaza nenumarate tehnici specifice, printre care tehnica Jacobson si streching-ul. Prin metoda streching se obtine intinderea muschilor pe toata lungimea acestora, avand ca rezultat relaxarea.

Specialistii centrului Iuvokids pot deveni partenerii de specialitate ai cluburilor sportive pentru copii, obiectivul principal este dezvoltarea armonioasa a atletilor si bineinteles imbunatatirea performantei. Astfel sporim rezultatele si aducem un boost de motivatie copiilor.  

bottom of page