TERAPIA OBEZITATII INFANTILE
Realitatea - copiii obezi devin ulterior adolescenti si adulti obezi.Nu s-a descoperit un tratament eficient pentru obezitate si cu cat surplusul ponderal dureaza mai mult, cu atat cresc sansele ca acesta sa devina definitiv.
Obezitatea se asociaza frecvent cu alte boli cronice: diabet, cresterea colesterolului in sange, hipertensiune arteriala, scurtarea sperantei de viata.
Cei mai multi parinti neglijeaza aceste aspecte grave si se concentreaza doar pe impactul estetic si social pe care il au kilogramele in plus. Mostenirea genetica predispune la aparitia obezitatii, insa factorii de mediu alimentatia defectuoasa si sedentarismul joaca rolul decisiv.
Cauzele principale ale kilogramelor in plus la copii:
Consumul de bauturi dulci, bogate in zahar, fructoza sau sirop de porumb - riscul de obezitate creste cu 60% la copiii care beau zilnic suc de fructe si alte bauturi dulci, acestea fiind in prezent declarate raspunzatoare pentru epidemia de obezitate infantila cu care ne confruntam.
Sedentarismul - mai mult de 1-2 ore petrecute zilnic in fata televizorului sau a computerului duc la obezitate, chiar daca aportul caloric al respectivului copil este mai mic decat al unui copil activ. Copiii sedentari au toate sansele sa devina niste adulti sedentari si obezi.
Consumul excesiv de grasime - grasimea are o densitate calorica mare, adica un continut crescut de calorii concentrate intr-un volum mic.
Tulburari de nutritie datorate unor psihopatologii (tulburari de comportament, deprimare psihica);
Medicamente: glucocorticosteroizii administrati sistemic, timp indelungat si in doze mari; antidepresive triciclice; antiepileptice; antipsihotice; antidiabetice orale de tip sulfoniluree si tiazolidindione etc.
Tulburari metabolice;
Disfunctii hormonale;
Factori genetici
Planul de abordarea obezitatii infantile:
-
alimentatie echilibrata
-
activitate fizica regulata
-
suport psihologic
Centrul de sanatate pediatrica Iuvokids dispune de o echipa dornica sa ajute in lupta cu kilogramele in plus. Tehnicianul nutritionist este pregatit sa dezvolte o dieta echilibrata si personalizata, alaturi de un program de activitate fizica regulata in sala de gimnastica a centrului. Acestora alaturandu-se suportul psihologic pentru excluderea/ diagnosticarea unei posibile probleme emotionale. Sedintele de terapie psihologica vor reduce frustrarea care poate sa apara la aplicarea unui regim alimentar si pentru a rezolva eventualele probleme emotionale care pot influenta stilul de viata nesanatos.
Consilierea familiei este de asemenea importanta, pentru a crea un mediu corect astfel rezultatele dorite sa fie imediate.