top of page
poza sus site testare wisc .png

TESTARE WISC 4

Testul de inteligenta Wechsler pentru copii ( WISC) este un instrument important in evaluarea nivelului de inteligenta al copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani  si 11 luni.

Testul WISC – IV este considerat a fi “standardul de aur” in evaluarea cognitiva la copii si masoara performanta intelectuala generala (scor IQ) a acestora si nu numai.

Conceput ca un construct multidimensional care se bazeaza pe mai multi indici care evalueaza calitativ diferite moduri de functionare intelectuala in mai multe domenii cognitive, testul WISC integreaza cele mai recente cercetari stiintifice pentru a oferi o imagine cat mai completa despre punctele forte si zonele de dificultate ale unui copil.

Acesa se bazeaza pe evaluarea mai multor aspecte ale inteligentei, inclusiv a abilitatilor verbale, a performantelor cognitive si a memoriei de lucru.

Rezultatele pot fi utilizate pentru a identifica nevoile specifice de educatie si pentru a oferi sprijin copiilor in dezvoltarea lor.
 

Testul WISC este deosebit de important pentru copiii care prezinta dificultati de invatare, pentru a evalua nivelul lor de inteligenta si pentru a identifica nevoile specifice de instruire. Acest test consta intr-o serie de exercitii verbale si non-verbale, care evalueaza abilitatile copiilor in domenii precum gandirea abstracta, memoria si capacitatea de a rezolva probleme.
 

Printre exercitiile incluse in testul WISC se numara recunoasterea de cuvinte, abilitatile aritmetice, rezolvarea de puzzle-uri, gandirea abstracta si memoria vizuala.

Copiii trebuie sa completeze fiecare exercitiu intr-un anumit interval de timp si sa raspunda la intrebari care le testeaza abilitatile verbale si de performanta.
 

Rezultatele testului WISC sunt raportate sub forma de scoruri standardizate, care indica nivelul de inteligenta al copilului in raport cu alti copii de aceeasi varsta si educatie. Aceste scoruri pot fi utilizate pentru a identifica nevoile specifice de educatie si pentru a oferi sprijin copiilor in dezvoltarea lor.

 

 

Cui i se adreseaza?

 

Testul WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children) este destinat copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani si 11 luni.

Scopul principal al testului este de a evalua abilitatile cognitive ale copiilor si de a identifica punctele lor forte si slabe.

Testul poate fi folosit de psihologi, pediatri, consilieri scolari sau orice alt profesionist care este implicat in evaluarea si dezvoltarea copiilor.

Rezultatele testului pot fi utilizate pentru a dezvolta un plan de invatare personalizat si pentru a oferi interventii adecvate, inclusiv terapie si consiliere.

 

 

  • Tulburari de spectru Autist si Asperger

  • Dizabilitati intelectuale

  • Tulburari de invatare

  • Tulburari motorii

 

 Care sunt cele 4 domenii cognitive ale testului WISC ?

 

Testul WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children) este divizat in patru domenii cognitive principale, cunoscute sub numele de indice de lucru verbal, indice de performanta, indice de viteza de prelucrare si indice de memorie de lucru.

Aceste domenii sunt:

 

1. Indicele de lucru verbal

Aceasta categorie masoara abilitatile verbale ale copilului si consta intr-o serie de teste de vocabular, informatii generale, simboluri si cuvinte. Aceste teste evalueaza capacitatea copilului de a utiliza și de a intelege cuvintele, de a pastra informatii verbale si de a gandi in mod abstract.

 

2. Indicele de performanta

 

Masoara abilitatile non-verbale si spatiale ale copilului. Aceste teste includ imagini de completat, puzzle-uri, asamblare de cuburi si alte teste similare si evalueaza capacitatea copilului de a gandi spatial si de a utiliza abilitatile non-verbale pentru a rezolva probleme.

 

3. Indicele de viteza de prelucrare

 

Aceasta categorie masoară viteza de procesare a informatiilor si consta intr-un test de codificare a simbolurilor si evalueaza capacitatea copilului de a procesa informatiile rapid si cu precizie.

 

4. Indicele de memorie de lucru

 

Această categorie masoara capacitatea copilului de a retine si de a utiliza informatii pe termen scurt.

Prin combinarea scorurilor de la aceste patru domenii cognitive, se poate obtine un scor general de inteligenta (IQ) al copilului. Aceste scoruri pot fi utilizate pentru a evalua nivelul de dezvoltare al copilului dar si pentru a identifica nevoile specifice de educatie si dezvoltare.

 

Care este structura testarii WISC si cum se calculeaza scorul?

 

Testul WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children) este structurat in patru subteste cognitive principale, fiecare avand o durata de aproximativ 10-20 de minute.

Aceste subteste sunt:

a. Subtestul Vocabular - testează abilitatea verbala a copilului, punandu-l sa identifice sensul cuvintelor si sa explice in propriile cuvinte diverse concepte.

b. Subtestul Completare - testeaza abilitatea de rationare spatiala si vizuala a copilului, punandu-l sa completeze imagini incomplete folosind parti din imagini disponibile.

c. Subtestul Matrice - testeaza abilitatea de rationare abstracta a copilului, punandu-l sa gaseasca modele intr-o serie de imagini si sa determine care imagine se potriveste cel mai bine cu sablonul.

d. Subtestul Cifre si litere - testeaza memoria de lucru a copilului, punandu-l sa memoreze si sa repete o serie de cifre si litere.

Pe langa aceste patru subteste cognitive principale, testul WISC include si alte subteste secundare, care sunt folosite pentru a oferi o imagine mai detaliata a abilitatilor cognitive ale copilului.

Scorul final al testului WISC se calculeaza prin combinarea scorurilor de la fiecare subtest.

si se numeste coeficientul de inteligenta (IQ). Acesta reprezinta o masura a inteligentei generale a copilului.

Scorul mediu pentru IQ este 100, iar scorurile peste 130 sunt considerate a fi foarte bune.

 

Efectuarea testului poate oferi oportunitati de interventie timpurie si personalizata. Un rezultat pozitiv poate ajuta la identificarea abilitatilor speciale ale copilului si la elaborarea unui plan de invatare care sa se potriveasca cu nevoile si interesele copilului.

In cele din urma, este important sa consultati un specialist in psihologie pentru a determina daca efectuarea testului WISC 4 este potrivita pentru copilul dumneavoatra si pentru a intelege mai bine rezultatele testului si ce actiuni suplimentare ar putea fi necesare.

de pus la sfarsit la cum se calculeaza scorul wisc.png
bottom of page