WhatsApp Image 2022-06-29 at 10.34.02 AM (7).jpeg

TERAPIE BOBATH

Bazele terapiei Bobath au fost puse de cuplul german format din Berta si Karel Bobath, el neurolog, iar ea fisioterapeut, care s-au specializat in America in recuperarea pacientilor cu accidente vasculare si a copiilor cu paralazii cerebrale.

 

Ca fundamentare stiintifica a terapiei Bobath a stat conceptul conform caruia creierul este  organ al perceptiei si integrarii, adica el preia informatii, senzatii din mediu si din propriul corp, prelucrandu-le, reactionand si raspunzand la ele.

 

Reactiile de echilibrare apar dupa ce o atitudine este obtinuta si trebuie mentinuta. Acest lucru se realizeaza prin reflexele (mecanismele) de echilibrare. Deoarece la copilul cu encefalopatie sechelara infantila aceste mecanisme sunt deficitare, ele trebuie stimulate.

 

Aceasta este etapa a doua a tehnicii Bobath, exercitii de formare, obtinere si mentinere a echilibrului. In cadrul tratamentului Bobath foloseste mingea mare si balansoarul pentru stimulare vestibular si proprioceptiva.

 

Acestia sustin ca la baza tratamentul Bobath sta “inhibitia miscarilor exagerate si facilitarea miscarilor fiziologice voluntare”. In momentul actual, terapia Bobath este cea mai utilizata forma de recuperare in Australia, Suedia, UK, dar si in Romania, fiind disponibila si in cadrul clinicii Iuvokids.

 

 

Aplicabilitatea terapiei Bobath

 

Aceasta terapie a fost utilizata, pentru prima data, la un copil diagnosticat cu encefalopatie sechelara infantila si apoi dezvoltat pentru tratamentul adultului hemiplegic (care trebuie sa reinvete senzatia miscarilor, fara control vizual).

 

Obiectivul principal al terapiei este de a facilita activitatea motrica controlata si a inhiba simptomele patologice ale hemiplegiei cum sunt: spasticitatea, reactiile asociate, miscarii in masa. De fapt, la baza terapiei Bobath sta facilitarea miscarii de catre kinetoterapeut, unde se incearca intărirea muschilor slabiti si mobilizarea articulatiilor rigide, invatand pacientul cum sa se miste asa incat sa isi conserve energia si sa reduca durerea pe care o resimte.

 

De altfel, terapia Bobath implica kinetoterapia, terapia ocupationala si logopedia pentru a-i oferi copilului abilitatea de a explora lumea, de a-si comunica nevoile si de a participa activ, atat la sesiunile de terapie, cat si la activitatile de zi cu zi.