top of page
WhatsApp Image 2022-06-29 at 10.34.02 AM (1).jpeg

PSIHOLOGIE PEDIATRICA

Toate cartile de psihologie adunate nu reusesc sa explice suficient psihologia copilului, dat fiind ca fiecare are un comportament determinat de factori a caror natura nu o cunoastem intotdeauna. Iar atunci cand vine vorba despre un program terapeutic, este necesara o evaluare psihologica a copilului in cadrul unei sedinte organizate, care vor conduce la alegerea tipului de interventie psihologica necesara celui evaluat.

 

 

Cum se desfasoara o evaluare psihologica pediatrica?

Aici este foarte important de mentionat scopul unei evaluari psihologice pediatrice, fie ca vorbim despre :

  • Identificarea nivelului de dezvoltare psihologic al copilului in raport cu varsta cronologica, pe toate ariile de dezvoltare (neuro-motor, cognitiv, limbaj, atentie, autonomie, social, emotional, comportamental);

  • Identificarea cauzelor diverselor manifestari ce pot aparea si pot impiedica buna desfasurare a vietii copilului (ticuri, anxietate, enurezis, stereotipii, crize de furie, agresivitate, somatozari etc.);

  • Evaluarea inteligentei si aptitudinilor acestuia.

 

In functie de motivele pentru care este solicitata o evaluare psihologica, se poate determina procedura care va fi urmarita, precum si numarul de sedinte necesare sau teste psihologice utilizate.

 

Discutia psihologului cu parintii se va referi la istoricul nasterii si dezvoltarii copilului, la modul de functionare a sistemului familial, dar si la problemele curente – asa numita anamneza, ce va fi completata ulterior, pe parcursul evaluarii. De asemenea, vor completa si ei chestionare standardizate de evaluare comportamentala si emotionala a copilului, care ofera o buna masura a functionarii acestuia.

 

Se urmaresc astfel date cu privire la:

Anamneza;

Nivelul de dezvoltare raportat la varsta cronologica (pe plan cognitiv, motor, social etc.);

Mecanismele sistemului psihic uman;

Nivelul adaptativ;

 

Evaluarea psihologica este realizata de catre psiholog, folosindu-se de diferite metode de evaluare precum: metoda observatiei, metoda interviului sau probe psihologice (in functie de caz).

 

In urma evaluarii psihologice copii pot fi indrumati spre un program de:

Terapie psihologica

Terapie ocupationala

​

​

​

bottom of page