top of page
Caută
Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Comportamentele reflexe ale noului-născutului

Actualizată în: 16 mar. 2021


Noul-nascutul vine pe lume cu un cumul de structuri comportamentale, ce sunt activate sub actiunea stimulilor externi. Aceste raspunsuri involuntare, relativ simple si independente de invatare fata de stimulii respectivi sunt denumite reflexe ce vor deveni mai putin evidente in primele 6 luni de viata.


Cele mai importante sunt:


Reflexul înnotului: permite copilului nou-nascut sa isi tina respiratia sub apa, realizand miscari de inot. Aceste miscari dispar treptat pana in luna a 4-a.

Reflexul Babinsky: apare atunci cand este atinsa marginea externa a talpii piciorului. Se manifesta prin extensia degetului mare si deschiderea in evantai a celorlalte. Dispare dupa 12-18 luni, fiind inlocuit prin curbarea in jos a degetelor de la picioare la acest stimul.


Reflexul de orientare: se evidentiaza la atingerea discreta a obrazului sau a comisurii buzelor si se manifesta prin intoarcerea capului in directia stimulului.


Mersul automat: atunci cand nou-nascutul este tinut in pozitie verticala, fiind sustinut de sub axile, iar talpa piciorului atinge o suprafata dura, copilul reactioneaza prin alternarea unor miscari de flexie si extensie a membrelor inferioare. Aceste miscări de pasire a picioarelor nu sunt insotite de miscari corespunzătoare ale bratelor. Acest reflex se observa spre sfarsitul celei de-a doua saptamani de viata si dispare după 12 saptamani.


Reflexul de suctiune: reflexul de orientare prezentat anterior, se manifestă simultan cu reflexele de supt si inghitit care ii permit copilului sa se hraneasca. Insa nu este un reflex asociat exclusiv cu hranirea: nou-nascutul are o apreciere pentru activitatea ca atare, degetele devin obiecte predilecte. Mamele se vor alarma daca fenomenul se prelungeste dincolo de varsta de 3 ani.


Reflexul de apucare (prehensiune): la stimularea prin presiune a palmei, de exemplu atunci cand cineva pune un deget in mana unui bebelus, se poate observa actiunea coordonata a degetelor pentru apucarea stimulului. Acest reflex dispare la varsta de 3-4 luni pentru degetele mainilor si la varsta de peste 1 an pentru degetele de la picioare.



Reflexul lui Moro – reprezinta pierderea brusca a sprijinului pentru cap si gat, de exemplu: atunci cand este intins prea repede pe pat; se poate aparea si dupa tuse sau stranut si se manifesta printr-o extensie brusca urmata de prezenta flexiei a bratelor si picioarelor (ca si cum ar imbratisa).

Acest reflex dispare in jurul varstei de 6-7 luni, insa persistenta sa dincolo de aceste limite poate semnala

o intarziere mentala.

389 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page