top of page
Caută
Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Torticolis - afectiune des intalnita in randul bebelusilor

Torticolisul este una dintre cele mai frecvente tulburari de la nivelul gatului si este reprezentat de flexia/extensia sau rasucirea muschilor gatului dincolo de pozitia lor normala. In cele mai multe cazuri, torticolisul este cauzat de rigiditatea muschiului ce face legatura dintre stern si clavicula. Aceasta rigiditate musculara s-a dezvoltat fie datorita pozitiei copilului in pantecul mamei si anume cu capul inclinat intr-o parte, sau musculatura gatului au fost afectata in timpul nasterii.



Cum stim daca bebelusul are torticolis?


Veti observa ca bebelusul isi tine capul doar intr-o parte si executa miscari doar pe acea parte, aplatizarea pe o parte a capului in spatele urechii, miscare limitată de cap si gat, asimetria fetei, probleme musculo-scheletice, cum ar fi displazia soldului.


Interventia terapeutica trebuie sa fie precoce, pentru a restabili miscarile normale ale gatului si pentru limitarea procesului deformarii craniului, a asimetriei faciale si dezvoltării motrice asimetrice.


Daca aceasta afectiune este diagnosticata la timp, pana la varsta de 2-3 luni, si este urmat tratamentul kinetoterapeutic specific torticolisului -utilizand stretching al gatului activ si pasiv, repozitionari active, exercitii de control postural menite sa favorizeze rotatia capului.


In general rezultatele apar încă din timpul primei luni de terapie, insa trebuie continuat pana cand bebelusul isi poate intoarce capul in mod egal in ambele parti.

11 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page