top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Atitudinea Cifotica – in rândul celor mici !

Aceste modificari pot aparea timpuriu din cauza pozitiilor vicioase in uter sau a altor afectiuni intrauterine, cel mai adesea insa apar din cauza defectelor de mers (de exemplu calcatura spre interior a piciorului, numita tal valg) sau unei pozitii incorecte in banca la scoala, purtarii unui ghiozdan prea greu sau cresterii bruste in inaltime indeosebi la adolescenti.

Pentru afectiunile coloanei vertebrale (deformari numite cifoze si scolioze) copiii sunt testati la scoala, insa pentru multi copii modificarile apar mai devreme. In primii ani de scoala, apar atitudini vicioase, cifozele se intalnesc la aproximativ 20% din copiii unei clase. Insa cei mai multi parinti nici nu observa daca exista modificari ale coloanei vertebrale.

Tratamentul preventiv este cel mai indicat si consta in corectarea mersului sau a diverselor afectiuni, cum ar fi carenta de vitamina D. De asemenea, este importanta pozitia in banca si la birou a copilului, precum si purtarea ghiozdanului pe ambele brate.

Tratamentul curativ consta in kinetoterapie (gimnastica medicala), electrostimulari si in cazurile mai grave, purtarea unui corset.


Exercitii pentru corectarea cifozei acasa!

- Asezat pe un scaunel, cu spatele lipit de perete, bratele intinse in sus, se indoaie si se intind coatele. Miscarea bratelor se realizeaza pe suprafata peretelui.

- Din pozitia pe genunchi cu sezutul pe calcaie, un baston tinut la spate la nivelul omoplatilor se realizeaza intinderea coatelor si ridicarea bastonului desupra capului.

- Cel mic sta in picioare cu mainile pe langa corp - se realizeaza o saritura cu ridicarea bratelor prin lateral, simultan cu departarea picioarelor, apoi se revine la pozitia initiala.

Neglijata, aceasta, prin afectarea dinamicii vertebrale la varsta adulta survin afectiuni greu de remediat. Important este sa se intervina cat mai devreme cand sunt in stadiul de atitudini vicioase si nu de cifoze constituite.

767 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page