top of page
Caută
Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Care sunt cele 4 domenii cognitive ale WISC?

Testul WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children) este divizat in patru domenii cognitive principale, cunoscute sub numele de indice de lucru verbal, indice de performanta, indice de viteza de prelucrare si indice de memorie de lucru.

Aceste domenii sunt:

  1. Indicele de lucru verbal

Aceasta categorie masoara abilitatile verbale ale copilului si consta intr-o serie de teste de vocabular, informatii generale, simboluri si cuvinte. Aceste teste evalueaza capacitatea copilului de a utiliza și de a intelege cuvintele, de a pastra informatii verbale si de a gandi in mod abstract.


2. Indicele de performanta


Masoara abilitatile non-verbale si spatiale ale copilului. Aceste teste includ imagini de completat, puzzle-uri, asamblare de cuburi si alte teste similare si evalueaza capacitatea copilului de a gandi spatial si de a utiliza abilitatile non-verbale pentru a rezolva probleme.



3. Indicele de viteza de prelucrare


Aceasta categorie masoară viteza de procesare a informatiilor si consta intr-un test de codificare a simbolurilor si evalueaza capacitatea copilului de a procesa informatiile rapid si cu precizie.


4. Indicele de memorie de lucru


Această categorie masoara capacitatea copilului de a retine si de a utiliza informatii pe termen scurt.


Prin combinarea scorurilor de la aceste patru domenii cognitive, se poate obtine un scor general de inteligenta (IQ) al copilului. Aceste scoruri pot fi utilizate pentru a evalua nivelul de dezvoltare al copilului dar si pentru a identifica nevoile specifice de educatie si dezvoltare.

7 afișări0 comentarii

Comentarii


bottom of page