top of page
Caută

Cifoza la copii - cauze, simptome si tratament

Cifoza este o deformare a coloanei vertebrale caracterizata printr-o curbura excesiva a acesteia, ceea ce poate duce la o postura aplecata înainte. Aceasta afectiune poate aparea la orice varstă, dar este deosebit de preocupanta cand se manifesta la copii, deoarece poate afecta dezvoltarea lor fizica si psihologica.


In acest articol, vom explora cauzele, simptomele si optiunile de tratament pentru cifoza la copii.


Ce este cifoza?

Cifoza se refera la o curbura anormala a coloanei vertebrale toracice. In mod normal, coloana vertebrala are curburile sale naturale care ajuta la absorbtia socurilor și la mentinerea echilibrului corpului. Cand curba devine prea accentuata, se dezvolta cifoza, care poate varia de la usoara la severa.Cauzele cifozei


Exista mai multe cauze potentiale ale cifozei la copii, printre care:

 • Cifoza posturala Este cea mai comuna forma si apare de obicei din cauza posturii incorecte. Copiii care stau mult timp aplecati inainte, fie la birou, fie jucandu-se pe dispozitive electronice, sunt mai susceptibili la această forma.

 • Cifoza Scheuermann Aceasta este o forma mai severa si se dezvolta in timpul cresterii rapide din adolescenta. Este cauzata de o dezvoltare anormala a vertebrelor, care capata o forma de pana.

 • Cifoza congenitala Uneori, cifoza este prezenta de la nastere din cauza formarii anormale a coloanei vertebrale in timpul dezvoltarii fetale.

 • Afecțiuni neuromusculare Bolile care afectează nervii si muschii, cum ar fi distrofia musculara, pot contribui la dezvoltarea cifozei.Simptomele cifozei


Semnele si simptomele cifozei pot varia in functie de severitatea afectiunii.

Printre cele mai comune simptome se numara:

 • Postura Aplecată Un copil cu cifoza poate avea o postura vizibil aplecata inainte.

 • Dureri de Spate Copiii pot experimenta dureri de spate, in special in zona toracica.

 • Oboseala Durerile de spate si efortul de a mentine o postura corecta pot duce la oboseala.

 • Rigiditate Mobilitatea coloanei vertebrale poate fi redusa, facand dificila indreptarea spatelui.

 • Probleme respiratorii In cazurile severe, cifoza poate afecta capacitatea pulmonara, ducand la dificultati de respiratie.


Diagnosticul cifozei


Diagnosticul cifozei incepe de obicei cu o examinare fizica realizată de un specialist, care va evalua postura si mobilitatea copilului. Pentru a confirma diagnosticul si a determina severitatea cifozei, pot fi necesare radiografii ale coloanei vertebrale. In unele cazuri, medicul poate recomanda RMN sau CT pentru a obtine imagini mai detaliate.


Tratament

Optiunile de tratament depind de cauza si severitatea afectiunii:


 • Kinetoterapie Exercitiile fizice si terapia fizica pot ajuta la intarirea muschilor spatelui si la imbunatatirea posturii.

 • Corsete Ortopedice In cazurile de cifoza Scheuermann, purtarea unui corset ortopedic poate ajuta la corectarea curburii in timpul cresterii.

 • Interventie chirurgicala In cazurile severe, unde curba este extrem de accentuata si provoaca durere semnificativa sau afecteaza functia organelor interne, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a corecta deformarea.


Cifoza la copii este o afectiune care poate fi gestionata eficient cu interventie timpurie si tratament adecvat. Este esential ca parinții sa fie atenti la postura copiilor lor si sa consulte un specialist daca observa semne de cifoza. Cu suportul potrivit, copiii diagnosticati cu cifoza pot duce o viata activa si sanatoasa.


39 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page