top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Dynamic Taping în domeniul pediatric



În domeniul recuperării pediatrice întâlnim o serie de afecțiuni motorii și nu numai, afecțiuni ce se încadrează în sfera de recuperare kinetică.

O dezvoltare propice psihomotorie la copil presupune o serie de caracteristici calitative care se află în strânsă legătură cu acumulările cantitative din perioada de creștere a acestuia.

Kinetoterapia reprezintă o componentă extrem de importantă în cadrul tratamentului de recuperare medicală pediatrică, vizând atât patologii degenerative ale aparatului locomotor, cardio-respirator, cât și afecțiuni ale sistemului nervos.

Programele de kinetoterapie se bazează pe corectarea “lacunelor” calitative, ce presupun afecțiuni la nivelul aparatului locomotor: scolioze, cifoze, hiperlordoze, malformații congenitale: genu var, genu valg, platfus, afecțiuni ale sistemului nervos: sindrom de neuron periferic sau central, distrofii musculare, accidente vasculare, paralizii cerebrale infantile spastice, afecțiuni postraumatice și altele.

Kinetoterapia pediatrică presupune dezvoltarea unor programe adresate patologiilor menționate anterior. În sprijinul acestor programe, de sine stătătoare, se găsesc terapiile complementare.

O astfel de terapie este reprezentată de Dynamic Taping, folosită în general pentru modificarea paternului de mișcare accesoriu din timpul unei mișcări fiziologice.

Banda Dynamic tape se aplică pe țesutul conjunctiv, pe partea afectată, cu direcție asupra musculaturii. Poziția de pornire este una scurtată, tape-ul întins, astfel încât, pe măsură ce mișcarea devine mai amplă, taping-ul are rolul de a absorbi încărcarea provenită din patern-ul de mișcare, activând procesul de decelerarea. Odată ce procesul de decelerare este complet, energia potențială este conservată pentru a fi retransmisă în system.

DT este compus dintr-un material vâsco-elastic ce permite să se deformeze în timp ce absoarbe energia și apoi să își revină la forma inițială într-un mod latent.

Odată aplicată, această bandă poate influența factorul dureros prin diminuarea stimulării proprioceptive la nivel periferic, poate influența poziția biomecanică în articulații, poate influența circulația limfatică și sanguine.Datorită aspectelor menționate anterior, această terapie poate fi introdusă cu ușurință și siguranță în domeniul de recuperare medicală pediatrică, având o influență pozitivă asupra diverselor patologii ce se încadrează in acest domeniu.

Cu un design atragator, ce bucură și intrigă ochii și imaginația celor mici, Dynamic Tape poate ajuta la corectarea mecanica a unui genu valg, împreună cu toate compensările ce apar în lanțul kinetic al acestuia. DT poate acționa ca un corset în cazul scoliozelor mai mari de 10 grade, poate influența corecția unei mâini spastice în cadrul patologiei neurologice PCI.

O singură bandă, un singur scop : un copil fericit și functional.

12 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page