top of page
Caută

Emotiile copiilor - Inteligenta emotionala

Copiii nu au capacitatea pana la o anumita varsta sa isi poata gestiona propriile emotii. Aceasta abilitate se dobandeste in timp, insa maturizarea fizica nu vine intotdeauna cu o maturizare emotionala.


Emotiile de baza - frica, furie, tristete, dezgust, surpriza si bucurie.Copiii invata sa gestioneze propriile emotii din modul in care adultii raspund la emotile lor.

  • Din felul in care parintii si adultii din jurul sau isi gestioneaza emotiile. Copilul scaneaza permanent si stocheaza informatii care il vor ajuta sa isi construiasca tipare de gestionare emotionala.

Copiii sunt foarte sensibili la limbajul nostru non-verbal gesturi, mimica, postura,etc - acestia percep pana si cele mai fine modificari de stare sau de atitudine, mai ales cand este vorba despre mama sau tata.

  • Din modul in care adultii reactioneaza la emotiile celorlalti


Inteligenta emotionala


1. Cunoasterea de sine - identificarea propriilor dorinte, emotii si valori.

2. Constiinta sociala - abilitatea de a receptiona emotiile si gandurile persoanelor din jur;

3. Stapanirea de sine - capacitatea de a controla emotiile negative, recunoasterea greselilor si flexibilitatea;

4. Gestionarea relatiilor - influenta asupra interlocutorilor si preintampinarea conflictelor.


Copilul cu o inteligenta emotionala ridicata are incredere in el si este adaptabil la schimbări. Increderea in sine reprezinta un alt factor care contribuie la succesul sau viitor.O persoana cu incredere in sine crescută este mult mai deschisă să încerce lucruri noi, va avea tendinta sa isi revina mai bine dupa experimentarea unui esec, este mai perseverenta in fata provocarilor.

18 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page