top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Mersulul in patru labe - proces important in dezvoltarea copilului

Pentru un copil mersul in patru labe nu este doar o modalitate de a ajunge din punctul A in punctul B, ci una dintre cele mai importante etape ale dezvoltarii motorie. In general, copiii incep sa mearga in patru labe in jurul varstei de 8 luni, intervalul de varsta fiind 7-9 luni. Mersul in patru labe este un exercitiu fizic complex care antreneaza intregul corp, sunt folositi muschii spatelui, gatului, umerilor, mainilor, picioarelor si trunchiului. Acesti muschi trebuie sa fie suficient de puternici pentru a sustine greutatea copilului si pentru a mentine echilibrul copilului.

Pentru a sublinia importanta acestei etape in dezvoltarea copilului, mai jos sunt prezentate cateva dintre avantajele mersului în patru labe:

  • Dezvoltarea abilitatilor motrice grosiere

  • Dezvoltarea abilitatilor motrice fine

  • Dezvoltarea echilibrului

  • Dezvoltarea coordonarii ochi-mana

  • Intelegerea notiunii de spatiu

  • Dezvoltarea vederii binoculara

  • Dezvoltarea coordonarii emisferelor cerebrale Dezvoltarea increderii in sine

  • Cresterea fortei si rezistentei musculare

  • Dezvoltarea sistemelor senzoriale


Iata cateva lucruri pe care parintii le pot face pentru a incuraja mersul în patru labe:


1. Statul pe jos ii va oferi copilului libertatea de a explora miscarile corpului. Cel mic trebuie sa petreaca cat mai putin timp in echipamente din plastic cum ar fi scaune de masina, cosulete, leagane sau premergatoare. Acesta trebuie să fie lasat sa petreaca cat mai mult timp pe jos, astfel probabilitatea aparitiei mersului in patru labe este mai mare.

2. Alti factori care ar putea intarzia aparitia acestei etape sunt suprafetele alunecoase sau reci.

3. Oferiti oportunitatea copilului de a descoperi de unul singur statul in fundulet și mersul. Aceasta va construi suficienta forta si coordonare pentru asi sprijini propriul corp in maini si genunchi, astfel mersul in patru labe va aparea inaintea mersului in picioare, asa cum este si firesc.

4. Cat de mult se poate, rezistati tentatiei de a va tine copilul de maini cu scopul de a practica mersul in picioare, pana ce copilul nu a experimentat un timp mersul in patru labe. Exista intotdeauna posibilitatea sa il incurajati sa mearga in picioare si de a rata etapa de mers in patru labe.

5. Evident sunt multi copii care sar complet peste etapa de mers si nu au probleme mai tarziu, totusi este evident faptul ca mersul in patru labe are impact pozitiv asupra proceselor de dezvoltare motorie si cognitiva. Va incurajez sa petreceti cat mai mult timp cu copiii dumneavoastra, pentru momentele de joaca, pentru ca cei mici vor merge in picioare fara sa va dati seama cand si cum s-a întamplat acest lucru!90 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Σχόλια


bottom of page