top of page
Caută
Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Motricitatea fina - o parte fundamentala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor!

Motricitatea fina reprezinta aptitudinea de coordonare şi precizie a mişcărilor şi are o misiune fundamentala in dezvoltarea globală a copiilor. Astfel ca, evolutia umana pe cele trei planuri (afectiv, intelectul - cognitiv – de limbaj şi fizic) se afla intr-o relatie de interdependenta.

Copiii cu o motricitate fina bine dezvoltata au o gandire si o imaginatie sporita, un limbaj dezvoltat conform varstei si o memorie buna.

Din punct de vedere cerebral, dezvoltarea motricitatii fine are un impact deosebit de important asupra dezvoltarii creierului, activitatea mainilor ocupand un fragment intins pe scoarta cerebrala.

Copiii, in jurul varstei de 2-3 ani (chiar si mai mici), exploreaza mediul inconjurator, descopera multe lucruri noi astfel ca dezvoltarea cognitiva este dinamica. Cunoasterea si intelegerea vor atinge cote maxime in aceasta perioada.

Adultii au un rol important de a-i ajuta pe copii sa isi dezvolte motricitatea si de a-i stimula cognitiv.


Cateva exemple de exercitii:


- realizarea constructiilor cu piese lego

- desenarea peste conturul unor desene din carti de colorat

- coloratul fara a depasi conturul

- modelarea plastelinei

- decupat cu foarfeca

- impaturirea hainelor

- mersului de-a roaba este un exercitiu care ajuta la invatarea repartizarii greutatii pe fiecare membru superior, la dezvoltarea controlului capului si a trunchiului si la cresterea tonusului musculaturii spatelui, bratelor si umerilor.


Dezvoltarea motrica se deruleaza pe o perioada lunga de timp si pentru a-i ajuta pe cei mici sa devina indemanatici este nevoie de: atentie, perseverenta si consecventa.




962 afișări0 comentarii

Commentaires


bottom of page