top of page
Caută

Simptome ale disfunctiilor senzoriale

Disfunctiile senzoriale in randul copiilor ar trebui descoperite cat mai devreme cu putinta. Daca un copil va reactiona exagerat la anumite zgomote, va evita anumite texturi, nu se va putea coordona si controla, aceste actiuni ar trebui sa traga un semnal de alarma parintilor.

Disfunctiile senzoriale au cauze diferite si pot fi incorporate in alte diagnostice, precum autismul, deficitul de atentie, hiperactivitatea etc.Exista sapte categorii care cuprind functiile senzoriale:

Simtul tactil

Cei mici evita atingerea, prezinta o coordonarea slaba, isi curata mainile sau a alte parti ale corpului foarte des, plasarea mainilor sau a degetelor in gura foarte des, lipsa dorintei de igiena (nu se spala pe dinti), mersul apasat pe degetele de la picioare, evitarea anumitor texturi – fie haine, fie anumite substante, nu le place sa poarte sosete, pantofi etc.

Simtul auditiv

Copiii reactioneaza la zgomot intr-un mod foarte ciudat, ii ignora pe ceilalti, isi astupa frecvent urechile, evadeaza din locurile unde sunt foarte multe persoane, se uita la televizor cu volumul dat la maximum, mototolesc sau rup hartii, sunt deranjati de grupurile mari de oameni.

Simtul vizual

Isi duc jucariile sau cartile foarte aproape de fata, deschid si inchid continuu usile dulapurilor, camerelor etc., inchid si deschid luminile, se scarpina tot timpul la ochi, isi acopera ochii de fiecare data cand dau de o lumina puternica, sunt foarte agitati.

Simtul gustativ

Rod jucariile, precum si alte obiecte, isi baga degetele in gura foarte des, prefera mancarea pasata sau foarte aromata, mananca selectiv, nu se pot spala pe dinti (se ineaca), resping anumite produse alimentare din cauza culorilor.

Simtul olfactiv

Se plang foarte des de anumite arome, evita locurile cu un anumit miros, precum baia, bucataria, restaurantele etc., miros frecvent alimentele inainte de a le consuma, detesta murdaria, adulmeca obiectele de uz casnic etc.

Simtul vestibular

Sunt speriati atunci cand cineva ii ia in brate si isi dezlipesc picioarele de pamant, devin nervosi atunci cand se afla in jurul apei, scarilor, sunt in continua miscare, le sunt afectate atentia si comunicarea, se misca in mod ciudat, sar foarte des si se invartesc, nu le place sa mearga cu masina.

Simtul proprioceptiv

Se coordoneaza foarte greu, dezmembreaza jucariile sau alte obiecte, au pozitii ciudate ale corpului, se agata de alte persoane, de mobilier, au probleme cu dexteritatea motorie, se imping cu ceilalti copii etc.


Toate aceste functii senzoriale au rolul de a ne asista in viata de zi cu zi, iar deficientele duc la aparitia unor probleme comportamentale. Identificandu-le, parintii vor putea sa apeleze la un specialist pentru a primi terapia adecvata. Capacitatea de a intelege lumea ar putea deveni mult mai putin complicata pentru aceia care au probleme, fiind mai putin confuzi.


349 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page