top of page
Caută

Stimularea dezvoltarii psiho-motorii !

Trebuie retinut ca prezenta adultului si mai ales dintre adult si copil conditioneaza dezvoltarea acestuia. Etapele dezvoltarii psiho-motorii sunt foarte mult influentate de conditiile de mediu, este necesara o stimulare continua senzitivo – senzoriala si motorie, precum si multa afectiune, blandete si interes din partea celor care ingrijesc copilul. In jurul celui mic trebuie sa se afle obiecte viu si divers colorate, imagini si jucarii potrivite pentru varsta sa, totodata este important sa auda cantece, voci calme si agreabile. Adultul trebuie sa antreneze copilul la executarea unor secvente tot mai complicate de miscari, jocuri şi actiuni, stimulandu-i interesul mai intai prin jucarii apoi prin imitatie. Persoanele din jurul lui trebuie sa vorbeasca foarte mult, clar şi corect. Celui mic sa i se amenajeze pe podea un spatiu de joaca unde sa poata sa stea, dar si sa se miste fara sa i se limiteze posibilitatile (ca in carucior, pat sau scaunul de masa). In acest fel va descoperi ca este capabil sa ajunga la jucaria preferata prin tarare, fara sa mai solicite ajutor;

Pentru a stimula deplasarea sugarilor le aratam in apropiere obiecte pe care sa doreasca sa le apuce. Dupa varsta de 6 luni, jucariile vor fi mai complicate si mai diverse astfel incat sa dea ocazia unor manipulari mai complexe si mai fine: carucioare, masinute, cuburi, cutii cu bile mari.

A se evite utilizarea premergatorului, antemergatorului sau a hamurilor pentru „initierea si antrenarea mersului”. „Beneficiile” pe care le ofera utilizarea acestora sunt mult mai putine decat neajunsurile pe care le determina, copilul dorindu-si sa se ridice in picioare si sa mearga mult mai devreme decat ar fi pregatit. Folosirea acestor dispozitive ajutatoare solicita excesiv soldurile, deformeaza membrele inferioare si determina modele incorecte de mers .


A se avea in vedere faptul ca achizitiile motorii facute de copil la varsta optima si prin mijloace proprii sunt binevenite si trebuie incurajate, nu insa si cele pe care parintele si le doreste sau le intrezareste, interpretand subiectiv evolutia copilului (daca se sprijina pe picioare, nu inseamna ca poate deja sa fie pozitionat astfel sau daca schiteaza pasi, nu inseamna ca poate merge).

9 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page