Iata un top 10 jucarii recomandate pentru copiii cu varsta intre 1 si 3 ani, care ajuta la dezvoltarea neuro-motrica, adica la imbunatatirea coordonarii, fortei musculare, atentiei si a abilitatilor cognitive:
Carucioare de impins si jucarii de tras
Acestea ajuta copiii sa isi dezvolte echilibrul, sa isi coordoneze miscarile si sa isi intareasca muschii picioarelor. Carucioarele de impins sunt excelente pentru copiii care invata sa mearga si le ofera stabilitate.
Cuburi de construit
Cuburile de construit din lemn sau din plastic de dimensiuni mai mari stimuleaza motricitatea fina, coordonarea mana-ochi si ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte creativitatea. Construirea si daramarea turnurilor sunt activitati educative si distractive.
Puzzle-uri din lemn
Puzzle-urile din lemn cu piese mari si simple (de exemplu, forme, animale, fructe) ajuta copiii sa isi dezvolte coordonarea, sa isi imbunatateasca atentia si sa invete formele si culorile.
Jucarii de sortat forme si culori
Jocurile in care copiii trebuie sa potriveasca formele intr-un loc anume, cum ar fi un cub cu decupaje pentru forme geometrice, ii ajuta sa-si dezvolte dexteritatea si abilitatile de problem-solving.
Jucarii muzicale
Instrumentele muzicale precum tamburinele, xilofonul sau tobele pentru copii ajuta la dezvoltarea coordonarii mana-ochi, la sincronizarea miscarilor si la perceptia ritmica. In plus, muzica stimuleaza dezvoltarea cognitiva si creativitatea.
Jucarii de impilat (inele sau pahare de stivuit)
Inelele de stivuit sau paharele de pus unul peste altul sunt excelente pentru a dezvolta coordonarea mana-ochi, abilitatile de ordine si organizare, dar si notiuni de marime si secventiere.
Carti senzoriale sau carti cu texturi
Aceste carti au diferite texturi si materiale pe pagini, ceea ce ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte simtul tactil si atentia la detalii. Cartile senzoriale ii stimuleaza si pe plan vizual, auditiv si cognitiv.
Jucarii pentru sortare si stivuire dupa culori si dimensiuni
Jucariile cu piese colorate si de diverse marimi pe care copiii le pot ordona dupa anumite criterii (cum ar fi un set de inele sau cilindri colorati) ii ajuta sa isi dezvolte gandirea logica si abilitatile motrice fine.
Tuneluri de joaca si corturi
Tunelurile si corturile pentru copii incurajeaza explorarea, miscarea si coordonarea, oferindu-le un mediu sigur pentru a exersa tararea si mersul. Sunt jucarii excelente pentru a le stimula curiozitatea si pentru a-i ajuta sa isi dezvolte abilitatile motorii.
Jucarii de echilibru, cum ar fi o placa balansata
O placa de echilibru sau o jucarie care le permite sa se balanseze in siguranta este excelenta pentru dezvoltarea echilibrului si a coordonarii. Aceste jucarii sunt adesea folosite pentru a intari muschii de baza si pentru a imbunatati coordonarea si stabilitatea posturala.
Sfat
Pentru a sustine dezvoltarea neuro-motrica, este important ca parintii sa incurajeze copiii sa exploreze liber si sa foloseasca aceste jucarii in propriul lor ritm. De asemenea, implicarea activa a parintilor in joc va creste beneficiile si va face activitatile mai placute si sigure.
コメント