top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Tulburarea de opozitie sfidatoare -ODD

Actualizată în: 2 mai 2022

Majoritatea copiilor sunt opozitionali si sfidatori din cand in cand – de cele mai multe ori aceste comportamente sunt semne ale dezvoltarii sanatoase. Insa, ce trebuie sa facem atunci cand cel mic are un tipar repetat de a sfida parintii sau alti adulti si se comporta urat fata de ceilalti?


Ne putem confrunta cu o afectiune denumita opozitie sfidatoare (ODD) !




  • Cine dezvolta ODD?

ODD este o tulburare a copilariei !

Este necesara o evaluare psihiatrica minutioasa pentru a afla ce conduce la comportamentele opozitionale si sfidatoare. Poate exista un abuz asupra copilului, o tulburare de somn care nu este evidenta sau chiar o tulburare de invatare.

S-a observat ca cei diagnosticati cu ODD sunt expusi unor stiluri parentale dure/reci sau neglijente in mediul familial.


  • Tratamentul ODD

Nu exista un medicament pentru aceasta tulburare, dar anumite strategii de management pot avea un real succes.

  • Recompensarea comportamentelor bune, formarea abilitatilor sociale, educarea familiei si, dupa caz, pot fi utilizate interventii farmacologice. Aceste metode pot consolida abilitatile de a face fata si pot diminua comportamentele agresive.


Daca credeti ca copilul dvs. ar putea avea ODD sau o alta tulburare de comportament, primul pas este o discutie cu medicul pediatru. El va poate trimite la un terapeut si un psihiatru pentru copii pentru evaluare si psihoterapie.

  • De retinut!

Un diagnostic corect, un tratament constant urmat cu atentie si alegerea unui bune metode de recuperare psihologica sunt foarte importante.

Se recomanda psihoterapia scurta strategica, pentru ca acesta se concentreaza pe solutii personalizate la problemele copilului si il invata cum sa se confrunte si cu eventuale alte probleme sau dificultati care pot aparea in viitor.



191 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page