top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Cauzele piciorului plat

Piciorul plat la copii, cunoscut si sub denumirea de platfus, este o afectiune in care arcul longitudinal al piciorului este redus sau absent, ceea ce face ca intreaga talpa sa fie in contact cu podeaua. Aceasta afectiune poate fi congenitala sau se poate dezvolta in timpul copilariei.

Iata cateva motive pentru care piciorul plat poate aparea la copii si cum poate fi tratat:


  • Cauze ale piciorului plat


Ereditatea

Uneori, piciorul plat poate fi mostenit genetic. Daca unul sau ambii parinti au avut picior plat, exista o probabilitate mai mare ca si copilul sa dezvolte aceasta afectiune.


Dezvoltarea normala

La majoritatea copiilor, arcul piciorului nu este complet dezvoltat la nastere si se dezvolta pe parcursul primilor ani de viata. Piciorul plat poate fi considerat o faza normala a dezvoltarii a copii mici pana intr-un punct.


Traumatisme sau leziuni

Unele leziuni sau traumatisme la nivelul piciorului sau gleznei pot duce la picior plat.


  • Tratament

Tratamentul pentru piciorul plat poate varia in functie de severitatea afectiunii si de cauzele subiacente. in multe cazuri, piciorul plat la copii poate fi auto-limitat si se poate corecta pe masura ce piciorul continua sa se dezvolte. Cu toate acestea, in cazurile severe sau in cazurile care provoaca disconfort sau probleme functionale, pot fi necesare urmatoarele masuri:


Kinetoterapie

Terapeutii specializati in pediatrie pot recomanda exerciti si terapie fizica pentru a dezvolta muschii piciorului si pentru a imbunatati postura si mersul copilului.


Incaltaminte corectiva

Incaltamintea special conceputa pentru a sustine arcul piciorului poate ajuta la corectarea si sutinerea mersului copilului.


Orteze

Unii copii pot beneficia de ortoze (dispozitive ortopedice) care ajuta la mentinerea arcului piciorului intr-o pozitie corecta.



Interventie chirurgicala (rar)

Doar in cazurile severe in care alte metode de tratament nu au avut succes, chirurgia poate fi o optiune pentru corectarea piciorului plat. Aceasta este de obicei rezervata pentru adolescenti sau adulti.

Este important sa consultati specialist in ortopedie pediatrica pentru evaluarea si gestionarea piciorului plat la copilul dumneavostra. Cu tratamentul adecvat si interventia timpurie, majoritatea copiilor pot avea o dezvoltare sanatoasa a piciorului si a arcului plantar.


7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page