Reprezinta o metoda de facilitare neuromusculara si proprioceptiva dezvoltata de medicul american neurofiziolog Herman Kabat in anii ’40.
Cercetatorul si-a propus initial tratarea tulburarilor functionale precum poliomielita, paraplegia si scleroza multipla. Tehnica sa a fost imbunatatita ulterior de fizioterapeutii Dorothy Voss si Margaret Knott.
Metoda Kabat a castigat popularitate in comunitatea fizio-terapeutilor deoarece acest tip de terapie implica activ atat terapeutul, dar si pacientul.
Astfel se utilizeaza reflexele naturale ale pacintului pentru a ajuta la relaxarea musculara si implica miscari complexe tridimensionale care presupun intinderea, rezistenta si presiunea manuala pentru a imbunatati forta musculara, stabilitatea, mobilitatea si coordonarea.
Cum functioneaza?
- imbunatatirea invatarii motorii prin repetarea unor activitati si prin initiere ritmica.
- inversarea modelelor motorii prin utilizarea contractiei izometrice.
In final, se doreste invatarea relaxarii musculare pentru a spori gama de miscari si a reduce spasmele.
Kabat este un instrument eficient care permite reabilitarea disfunctiilor musculo-scheletice. De asemenea, metoda Kabat este recomandata persoanelor care prezinta traumatisme la nivelul incheieturilor, coloanei vertebrale sau care sufera de boli degenerative ale articulatiilor sau probleme posturale (scolioza).
Surse:
www.healthline.com
www.physio-pedia.com
www.stretching-exercises-guide.com
www.yoake.lu
www.omicsonline.org
www.fyziopedia.org
Comments