top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Se trateaza sau nu platfusul? Cum?

O intrebare controversata cu un raspuns si mai controversat!

In tratamentul piciorului plat, trebuie sa tinem cont de doua aspecte importante:

  1. Varsta copilului

  2. Gradul deformarii

Plecand de la aceste doua criterii rezulta o varietate de raspunsuri:


Copilul care va avea la nastere picior tal valg, poate sa dezvolte platfus la varsta mersului, atunci cand acesta are o forma medie sau severa, ori atunci cand musculatura este hipotona si exista o laxitate genetica a articulatiilor.

In aceasta situatie tratamentul prin kinetoterapie trebuie initiat inca din primele luni de viata, iar in cazul formelor grave kinetoterapia este aociata cu imobilizari gipsate urmate de o perioda de ortezare, pentru a se putea mentine corectia.

In cazul in care nu s-a pus diagnosticul la timp si copilul este la etapa de mers, acest dezechilibru muscular al piciorului devine pronuntat si va fi remarcat chiar si de catre parinti.



Tratamentul de recuperare si ortezele au rolul de a echilibra musculatura si statusul piciorului in dinamica (mers) si in sprijin, astfel încat reperele anatomice sa fie cat mai aproape de parametrii normali.

Pentru formele severe de picior plat, asociate cu destabilizarea gleznelor, genunchilor si a intregului ax corporal pot beneficia de tratament chirurgical, după varsta de 4-5 ani.



16 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page