top of page
WhatsApp Image 2022-06-29 at 10.34.04 AM.jpeg

TERAPIE PSIHOMOTRICA PEDIATRICA

Ce este psihomotricitatea?

 

Psihomotricitatea este stiinta care se ocupa cu analiza functionala a corpului legat de psihic si care da semnificatia dezvoltari functionale intr-o relatie stransa dintre activitatea voluntara, prin intermediul miscarii, prin aspectul relational si al dezvoltari psiho-afective.

 

​

Cum intervine tehnica psihomotorie in ajutorul copiilor?

 

Psihomotricitatea ajuta in dezvoltarea armonioasa a corpului legand-o de partea psihologica pentru o adaptare cat mai normala la necesitatile pe care copilul le intampina in toate situatile de zi cu zi. Aceasta vine in ajutorul copiilor cu diferite patologii cum ar fi: tulburarile spectrului autistic, tulburari de comportament, tulburari de alimentatie si atentie. In anumite sindroame cum ar fi: Down, Hiperactivitatea ADHD, sindromul retardului psihomotoriu. Precum si in dificultati in coordonarea motorie, dispersiei de perceptie corporala in paralizii cerebrale infantile si alte probleme de adaptare la anumite schimbari de rutina.

Asa cum am precizat psihomotricitatea nu ajuta doat copiii cu dificultati sau diverse patologii, ea vine in ajutorul tuturor persoanelor care din diferite motive nu reusesc sa mai fie functionali in viata de zi cu zi.

 

​

Evaluarea psihomotorie si planul de activitate

​

Evaluarea si interventia terapeutica cresc sansele recuperarii cu 80% daca se fac in copilaria timpurie, adica pana in varsta de 3 ani. Dezvoltarea unui copil trebuie efectuata treptat, creierul copilului trebuie antrenat si stimulat astfel incat procesul de invatare sa fie corelat cu varsta.Toate acestea se fac in prima sedinta prin analiza functionala si bilantul psihomotor prin culegerea datelor anamnezice. In cazul copiilor este necesara prezenta ambilor parinti. Durata unei sedinte este de 50 de minute, iar rezultatele se pot observa chiar dupa primele sedinte in baza gravitati anumitor caracteristici ale pacientului.

Eficacitatea tehnici psihomotori a fost demonstrata in mai multe tari din lume cum ar fi Franta, Spania, Italia, Danemarca si Suedia tari care sunt de mare importanta in cercetari si care au demonstrat  ca prin educare si prin miscare se pot evita si daunele tratamentelor farmacologice.

Beneficiile imediate ale sedintelor psihomotrice contribuie semnificativ la dezvoltarea armonioasa, acestea reflectandu-se in progresul emotional si cognitiv.

bottom of page