DEZVOLTARE PERSONALA
SpecialiÅŸtii arată că temperamentul unui copil este o moÅŸtenire genetică ce nu poate fi schimbată. Fie că este introvertit, fie extrovertit, ceea ce poÅ£i face în calitate de părinte este să cauÅ£i punctele forte ale copilului tău, aptitudinile, pe care el le va valorifica mai tarziu. Cum poÅ£i face asta? Expunând copilul la situaÅ£ii ÅŸi experienÅ£e noi, căpătând astfel abilităţi ÅŸi capacităţi pe care îl învăţăm să ÅŸi le aprecieze.
Copilul care are proprie iniÅ£iativă, experimentează, este staruitor va fi un copil cu stimă de sine ridicată, cu flexibilitate în gândire pentru găsirea soluÅ£iilor ÅŸi atingerea obiectivelor în viaÈ›a cotidiană.
Dezvoltare personală permite fiecărui copil să se descopere pe sine într-un mediu sigur. Fiecare copil este acceptat ÅŸi valorizat pentru ceea ce este, oferindu - i-se posibilitatea de a descoperi resursele personale necesare pentru a face faţă situaÅ£iilor dificile (specifice vârstei), cu care se confruntă.
Procedeele de lucru utilizate in programul de dezvoltare personală pentru copii, Å£in cont de vârsta ÅŸi de preocupările acestora.
Cu ajutorul tehnicilor de desen, joc de rol, construirea de poveÅŸti, copilul se va dezvălui pe sine ÅŸi îÅŸi va arăta nevoile, dorinÅ£ele, temerile.
Prin intermediul metaforelor ÅŸi poveÅŸtilor teraputice copilul îÅŸi va dezvoltă abilităţile de rezolvare a conflictelor, se creează posibilităţi pentru îndeplinirea obiectivelor, se trezeÅŸte ÅŸi se dezvoltă imaginaÅ£ia.
Se adresează copiilor care vor să înveÅ£e cum să facă faţă presiunii celorlalÅ£i, cum să îÅŸi depăşească emoÅ£iile..
Pe de altă parte acest program se adresează ÅŸi copiilor care prezintă comportamente atitudini ÅŸi stări îngrijorătoare pentru părinÅ£i. Copiilor cu dificultăţi de relaÅ£ionare.
În cadrul sedintei de dezvoltare personală, copii invata :
- sa fie conştienţi de propriile emoţii pe care să le exprime adecvat;
- sa fie sensibili la nevoile celorlalţi;
- sa depăşească eşecurile;
- sa comunice eficient;
- sa îÅŸi dezvolte creativitatea ÅŸi imaginaÅ£ia;
- sa se cunoască pe sine;
- sa relaţioneze optim cu părinţiii, prietenii, colegii;
- ca oricând se poate lucra cu propria persoană, să se dezvolte, să descopere lucruri valoroase despre sine ÅŸi despre ceilalÅ£i.