top of page
Children Reading the Holy Bible

KINETOTERAPIE

     Desemnata si gimnastica medicala si deseori aplicata alaturi de fizioterapie (care implica utilizarea terapeutica a agentilor naturali), kinetoterapia reprezinta un tratament ce nu implica prezenta niciunei substante medicamentoase, prin miscari sau exercitii, respectiv aplicarea terapeutica si corectarea a miscarilor pasive si active.

​

     Desi nu multi parinti cunosc efectele pe care kinetoterapia le poate avea asupra copilului, acest tip de tratament poate fi aplicat mai multor tipuri de afectiuni (nu doar cele de natura ortopedica) si este initiata imediat ce starea de sanatate se stabilizeaza.

​

      De altfel, kinetoterapia  are ca scop:

  • restabilirea aliniamentului corporal normal

  • achizitionarea principalelor aptitudini motrice

  • redobandirea amplitudinii de miscare

  • a fortei, rezistentei musculare

  • recuperarea coordonarii, controlului si echilibrului

  • reeducarea sensibilitatii

  • corectarea deficitului respirator.

​

​

Kinetoterapia pediatrica

      In cazul copiilor cu varste cuprinse intre 0 – 16 ani, kinetoterapia pediatrica reprezinta un set de proceduri menite sa imbunatateasca abilitatile de miscare ale acestora, folosindu-se de metode cum sunt antrenarea miscarii, fortifierea, exercitiul, intinderea, echipamentul adaptat, invatarea motricitatii si joaca, precum si educatia.

 

      Fata de kinetoterapia pentru adulti, cea pediatrica trebuie sa tina cont de diferentele anatomice, psihologice si fiziologie. Mai tarziu in evolutia copilului pot aparea diverse vicii de mers, postura/pozitii ale corpului, deviatii ale coloanei pe care tot specialistul kinetoterapeut, stabilind o schema de tratament pe baza investigatiilor clinice si paraclinice poate ameliora pana la trata aceste afectiuni.

 

 

       Programele de kinetoterapie copii se aplica in recuperarea urmatoarelor tipuri de afectiuni:

            •           Recuperarea in afectiuni ortopedice:

            â—¦           deviatii de statica vertebrala (scolioza, cifoza, lordoza)

            â—¦           deviatii ale membrelor superioare si membrelor inferioare (tal valg, platfus, var-equin, matatarsus adductus, talus varus, genuvalgum, geruvalgum, coxa-vara, etc)

            •           Recuperarea post-operatorie

            â—¦           fracturi, operatii de sold, operatii de corectare a scoliozei

            •           Recuperarea post-traumatica

            •           Afectiuni neurologice:

            â—¦           paralizii cerebrale (parapareza, tetrapareza, hemipareza)

            â—¦           paralizii de tip periferic

            •           Boli neuromusculare (distrofii musculare, amiotrofii spinale, etc), mielomelingocel, hidrocefalie, microcefalie

            â—¦           Sindromuri: West, Down, Hipoton, etc

            â—¦           Intarzieri motorii: tulburare de coordonare si echilibru, prematuritate severa

 

 

Programul de kinetoterapie implica:

 

Evaluarea pediatrica

Presupune colectarea istoricului medical complet al copilului si a recomandarilor specialistilor care l-au consultat in prealabil (recuperare, ortopedie, neurologie, reumatologie, pediatrie, neonatologie etc.).  Dupa care, alaturi de specialist, se va identifica abordarea si explica optiunile terapeutice.

 

Tratament

In functie de rezultatele evaluarii si de obiectivele stabilite, optiunile terapeutice si recomandarile vor fi discutate cu parintii, iar planul de tratament va presupune implicarea si consimtamantul parintilor.

 

Tratamentul si frecventa sedintelor variaza de la un caz la altul, iar programele sunt realizate cu  un KINETOTERAPEUT  si pot include exercitii statice sau dinamice cum ar fi miscari ale articulatiilor,  exercitii de rezistenta (antrenament de mers si forta), intinderi musculare, exercitii de respiratie si masaj.

bottom of page