top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Artrita idiopatica juvenila


Reprezinta o boală cronica care se caracterizeaza prin inflamarea persistenta a articulatiilor.

Semnele tipice ale inflamatiei articulare sunt: durere, tumefiere si limitarea miscarii. Artrita idiopatica juvenila este o boala relativ rara, care afecteaza aproximativ 1-2 din 1.000 de copii.

Artrita cronica este raspunsul anormal al sistemului imunitar, care isi pierde o parte din capacitatea sa de a distinge intre celulele „straine" si cele „proprii", atacand componentele propriului corp si conducand astfel la apariția inflamatiei, cum ar fi la nivelul capsulei articulare.



Membrana sinoviala este invelisul care „imbraca” articulatia insa in artrita, aceasta membrana se ingroasa cu celule inflamatorii sit tesut, producand o cantitate mare de lichid sinovial in interiorul articulatiei. Aceasta produce tumefiere, durere si limitarea miscarii.

Adesea, copilul incearca sa reduca durerea prin mentinerea articulatiei in pozitie "antalgica" (la jumatate intre flexie si extensie). Daca aceasta pozitie este este mentinuta pentru perioade lungi de timp (mai mult de 1 luna), duce la scurtarea muschilor si tendoanelor precum si la aparitia deformarii de flexie. Netratata corespunzator, poate provoca leziuni articulare prin intermediul a doua mecanisme principale: membrana sinoviala se ingroasa (cu formarea aspanus-ului sinovial), precum si prin eliberarea substantelor care provoaca eroziunea cartilajului articular si a osului.

Exista mai multe forme de artita juvenila, acestea se disting prin numarul de articulatii afectate:

  • artrita sistemica

  • artrita poliarticulara

  • artrita oligoarticulara

  • artrita psoriazica

  • artrita asociata cu entezita


Recuperarea medicala este o un element esentiala a tratamentului.

Planul terapeutic include exercitii corespunzatoare, utilizarea de atele pentru a mentine alinierea articulatiilor intr-o pozitie confortabila care sa previna durerea, rigiditatea, contracturile musculare si deformarile articulare.

Perioada de recuperare trebuie initiata precoce si ar trebui sa fie efectuata in mod regulat pentru a imbunatati sau a mentine in stare buna articulatiile si musculatura.

25 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page