top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Scolioza- o afectiune ce nu tine cont de varsta !



Coloana vertebrala, cel mai important segment al aparatului de sprijin si

miscare, situat in partea posterioara a trunchiului indeplineste importante functii

statice şi dinamice.

Avand o musculatura bine dezvoltata, ligamente puternice dispuse anterior, posterior şi lateral, coloana vertebrala permite miscari ample, mai ales in regiune cervicala si lombara.

Deviatiile coloanei vertebrale in plan sagital sunt in majoritatea cazurilor modificari care apar fie prin exagerarea curburilor fiziologice normale (cifoza dorsala, lordoza lombara), fie prin tendinta de diminuare a acestor curburi sau tendinta lor de inversare.

Aceste deviatii ale coloanei vertebrale si spatelui apar la toate varstele dar evolutiile si frecventa lor cea mai spectaculoasa se inregistreaza in perioada de crestere si dezvoltare activa pubertara si postpubertara atat la fete cat si la baieti. Luand in considerare cauzele, mecanismele de producere evolutia si tratamentul, deviatiile coloanei vertebrale pot fi clasificate în deviatii functionale si patologice

Scoliozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan frontal care constau dintr-o curbură partala sau totala sau dintr-un sistem ce cuprinde doua sau mai multe curburi orientate in sens contrar.

Deviatia laterala este insotita in unele situatii de torsionarea corpurilor vertebrale spre partea convexitatii curburii, de accentuarea unghiului posterior al coastelor şi de aparitia gibozitatii vertebro-costale care este mai accentuata posterior de partea convexitatii curburii si mai putin accentuata anterior de partea concavitatii curburii. Se produc asimetrii esentiale ale elementelor centurii scapulare (umeri asimetrici, omoplati asimetrici) si ale centurii pelviene. Bazinul si soldurile devin asimetrice fata de planul transversal.

Scoliozele pot fi determinate de cauze: predispozante, favorizante -

declansatoare. Predispozante sunt socotite, in producerea scoliozelor varsta pubertatii, sexul feminin, puseurile de crestere accelerata in inaltime, laxitatea

articulara. Favorizante pot fi socotite: tulburarile de nutritie, tulburarile nervoase, sedentarismul scolar, oboseala, boli care debiliteaza organismul.

După forma lor scoliozele pot fi simple cu o singura curbura („C”) sau doua curburi („S”) in zona dorsala sau lombara.

In cazul scoliozei, la Centrul de sanatate pediatrica Iuvokids vom aplica terapia 3D a scoliozei alaturi de exercitii de tonifiere musculară globală si stretching, toate acestea fiind adaptate in functie de nevoile fiecarui pacient. In aceasta terapie se pune foarte mare accent pe respiratia 3D si pe contractia musculara. Scopul terapiei este indreptarea coloanei prin elongatia activa a acesteia, derotarea vertebrelor prin respiratie tridimensionala, precum si tonifierea si stretchingul musculaturii in pozitia maxima corectiva.

Kinetoterapeut: Stefania Dogaru

72 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page