top of page
Caută
Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Te regasesti in vreuna dintre afirmatiile de mai jos?



Copilului meu nu ii place scoala, fiul meu cel mare este agresiv fata de surioara lui nou nascuta, fetita mea nu vrea sa mearga la gradinita!

Atunci ai nevoie de ajutor!


Tu stiai ca cei mici adora sa deseneze?


Desenul reprezinta o forma de comunicare, adesea, ceea ce deseneaza cel mic poate transmite mai mult decat iti poti imagina in contextul in care nu reuseste in acest demers apeland numai la comunicarea verbala. Formele, culorile sau aranjarea obiectelor pe plansa de desen reflecta de fapt o stare, dar si una sau mai multe nevoi.

Specialistii in domeniul psihologiei atrag atentia asupra urmatorului aspect: desenele unui copil pot fi descifrate inca din primele etape in care va incepe sa mazgaleasca dar se poate vorbi despre o adevarata interpretare odata ce desenele devin mai complexe in jurul varstei de 5 ani.



Iata un mic ghid de interpretare timpurie care se bazeaza pe:

  • cum tine creionul - tine creionul cu calm sau pur si simplu il smulge? In ultima situatie inseamna ca este stresat sau furios.

  • atitudinea - daca este concentrat asupra a ceea ce face, inseamna ca ii place si ca se simte in largul lui. Dar daca pare absent este posibil sa nu se bucure de ceea ce face.

  • cum arata desenul rezultat - un desen ce pare dezordonat arata faptul ca in acele clipe copilul nu a avut o stare psihica buna.

  • aspectul - Realizarea liniilor, schitate cu siguranta denota placerea de a explora, de a se juca, dar si libertatea de miscare. In caz contrar, pot dovedi lipsa de autocontrol sau o reactie impulsiva.

  • formele- primele desene se bazeaza pe linii simple, drepte, urmand ca acestea sa devina tot mai complexe. Daca un copil care tinde sa traseze linii drepte, lungi, este posibil sa aiba dificultati de autocontrol sau tendinta spre agresivitate. Formele rotunjite, ondulate, sunt caracteristice celor care au deprins autocontrolul.

  • culorile- specialistii in realizarea ghidurilor de interpretare a desenelor copiilor sunt de parere ca tendinta de a se folosi cat mai multe culori poate fi asociată cu entuziasmul. Folosirea dominanta a unei anumite culori reflecta o anumita stare. De exemplu, în general se prefera in special verdele si albastrul arata ca este fericit si ca nu prezenta dificultati de adaptare. Culorile precum galbenul si portocaliu sugereaza bucuria iar culorile inchise indica faptul ca este foarte posibil ca cel mic sa necesite ajutor din partea psihologului.

  • cat spatiu ocupa desenul - de cele mai multe ori, cand un copil foloseste toata plansa inseamna ca isi doreste sa exploreze, este increzator si se simte in siguranta. Dar dacă mazgalelile sunt mici, iar desenul este mai degraba limitat la o zona de dimensiuni reduse denota tendinta de a fi introvert, timid, retras.

  • pozitia desenului- Interpretarea unui desen bazat pe acest criteriu se aplica pentru copiii care detin abilitati motorii perfectionate. De exemplu, un desen aflat pe partea stanga poate fi interpretat in mai multe moduri: copilul este introvertit, timid, cauta prezenta unui adult. Un desen situat pe partea dreapta a paginii arata ca are o mare disponibilitate de a comunica.

  • desenul este finalizat sau nu - daca nu a finalizat desenul sau liniile trasate sunt nesigure, te va atentiona sa te gandesti ca poate ar avea nevoie de incurajare, ca este ezitant sau chiar impulsiv. Daca acest mod de a desena persista, ar trebui sa soliciti ajutorul unui specialist, intrucat este posibil sa se confrunte cu anxietate. Dar daca desenul este foarte complex si copilul tot cauta sa-i aduca completari, poate fi un indicator al unei nevoi de a primi atentie.





7 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page