top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

„Cu picioarele goale” - stimularea dezvoltarii motorii


Ani de cercetare au aratat ca purtatul incaltamintei neadecvate pentru perioade mari de timp are un efect dramatic asupra mersului, iar picioarele persoanelor care poarta incaltaminte in fiecare zi arata total diferit fata de cele care poarta incaltaminte mai rar.

Printre cele mai importante beneficii ale mersului descult, mai ales la copii, se numara dezvoltarea sistemelor senzoriale: tactic, vestibular, proprioceptiv, precum si dezvoltarea cailor neuronale si a conexiunilor dintre acestea.

Incaltamintea obstructioneaza una dintre cele mai bine inervate zone ale corpului, laba piciorului, astfel informatii importante ce ar trebui sa ajunga la creier ajung distorsionat, motiv pentru care, sustin unii cercetatori, poate interfera chiar cu dezvoltarea acestuia.

Incaltamintea blocheaza activitatea eficienta a receptorilor tactili, vestibulari si proprioceptivi si astfel inhiba dezvoltarea unor cai neuronale si a unor conexiuni puternice.

Adesea parintii pun incaltaminte copiilor imediat ce incep sa mearga sau chiar inainte. Astfel, este impiedicată stimularea receptorilor, se limiteaza miscarile copilului, afectand echilibrul si coordonarea, muschii si articulatiile de la nivelul labei piciorului neputand ajusta miscarea atunci cand suprafetele sunt denivelate.

Atunci cand unui copil ii este permis sa mearga descult, sistemul tactil simte textura pe care merge, proprioceptorii raspund presiunii, astfel suprafetele care creeaza un dezechilibru minor ajuta la o buna dezvoltare neuromotorie, orientare spatiala, echilibru și coordonare. Astfel se creeaza la nivel cerebral premisa dezvoltarii centrilor superiori responsabili pentru controlul emotional, rezolvarea problemelor, vorbit, abilitati sociale si siguranta de sine.


Beneficii ale mersului desculț sunt:


- controlul mai bun a poziției piciorului atunci când atinge solul;

- dezvoltarea adecvata a piciorului, piciorul este fundația corpului, un picior slab construit va genera un corp slab construit.

- imbunatatirea echilibrului si constientizarea corpului – mersul desculț poate reduce riscul de caderi, mai ales atunci cand copilul invata sa mearga

- deoarece copilul primeste mai multa informatie de la nivelul solului atunci cand merge descult, nu trebuie sa se uite in jos pentru a ști pe unde merge, isi poate mentine capul drept, cu privirea spre inainte astfel, mentinandu-si mai bine echilibrul.

- biomecanica mai buna a piciorului, ceea ce poate conduce la imbunatatirea biomecanicii genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale;

- mentinerea unei mobilitati adecvate in articulatiile piciorului și ale gleznei, precum si forta si stabilitate adecvate a muschilor si ligamentelor;

- dezvoltarea unui mers corect, cu o biomecanica buna in toate fazele/ etapele mersului.

- dezvoltarea optima a muschilor intrinseci ai labei piciorului, inclusiv a arcurilor talpilor, astfel sechele ale deformatiilor congenitale benigne ale piciorului (picior plat, tal valg, metatarsus adductus si var equin) putand fi corectate prin mersul descult;

Oricat de irezistibili ar fi papuceii pentru copii, nu exista nici o dovada stiintifica care sa fi concluzionat faptul ca un copil trebuie sa poarte incaltaminte imediat ce a invatat sa mearga – dar contrariul poate fi adevărat – mersul descult ajuta copilul sa isi imbunatateasca echilibrul, forta si coordonarea. Trebuie luat in considerare temperatura suprafetei pe care merge copilul, iar in caz ca este rece folositi sosete, altfel lasati copilul sa exploreze suprafete si texturi, indiferent dacă vorbim de iarba, gresie, nisip, covoare de diferite texturi.

Piciorul copilului la nastere nu este o versiune in miniatura a piciorului unui adult. In fapt, acesta nu contine oase ci doar o masa de cartilaje, care pe parcursul anilor se osifica pentru a forma cele 28 de oase de la nivelul labei piciorului unui adult. Acest proces se definitiveaza spre sfarsitul adolescentei si, ca urmare, este de o importanta deosebita promovarea mersului descult, iar atunci cand se poarta incaltaminte sa fie una bine aleasa!




Kinetoterapeut : Corina Petrea

47 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page