top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Dezvoltarea fizica, sanatatea si moticitatea

Sunt elementele de baza ale tuturor experientelor de invatare ale copiilor si stau la baza unui stil de viata activ si sanatos de-a lungul intregii vieti. O stare buna de sanatate fizica ofera copiilor energie, echilibru si rezistenta pentru a participa activ in numeroase activitati.



Dezvoltarea motorie este strans legata de dezvoltarea limbajului, a capacitatilor cognitive, a abilitatilor sociale si in dezvoltarea emotionala.


Motricitatea cuprinde trei categorii de abilitati:

  • motricitatea grosiera

  • motricitate fina

  • abilitati senzorio-motorii



Motricitate grosiera


Se refera la miscari ale intregului corp sau ale unor parti mari ale corpului, in care sunt implicati muschii mari. Include miscari precum: rostogolirea, mersul, alergatul, saritura, ocolirea, coborarea.

Aceste abilitati ii ofera copilului posibilitatea de a-si putea coordona muschii corpului in demersul de adaptare la mediul sau inconjurator ajutandu-l sa exploreze.

Dezvoltarea fortei musculare determina copilul sa participe activ si independent la jocuri de învatare, in medii cunoscute sau noi pentru el.


Motricitatea fina


Se refera la abilitatea de coordonare a muschilor mici ai mainilor, ai bratelor, ai degetelor, precum si cei ai muschilor fetei.

Aceste deprinderi includ: prinderea/apucarea obiectelor, folosirea instrumentelor de pictat/scris/modelat, lipirea, taierea, mototolirea, insirarea, utilizarea de instrumente de deservire, incheierea/descheierea nasturilor, fermoarelor. Toate aceste abilitati pun bazele multor altor deprinderi necesare pe tot parcursul vietii.



Abilitatile senzorio-motrice


Presupun capacitatea de a utiliza simturile pentru a-si orienta miscarile, abilitatea de a utiliza relatia stransa intre auz si tactil il ajuta pe copil in aprecierea culorilor, dimensiunilor, categoriilor si se conditioneaza cu dezvoltarea limbajului si dezvoltarea cognitiva.

Atentia este sustinuta de dezvoltarea auzului, de abilitatea de a-si orienta corpul catre sunetele cunoscute, cuvinte sau muzica.

Deprinderea limbajului este influentata de modul in care copilul isi dezvolta abilitatile si competentele in acest plan.

Cunoasterea obiectelor cu ajutorul gurii, il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte perceptiile si senzatiile gustative si olfactive, permitandu-i sa determine preferintele, sa invete despre mediul inconjurator.

Coordonarea oculo-motorie este fundamentala pentru insusirea multor deprinderi ce ii sunt absolut necesare copilului pe tot parcursul vietii si care sunt strans legate de dezvoltarea cognitiva.


Sanatatea si igiena personala


De asemenea consolideaza dezvoltarea copilului, sanatatea si igiena personala cuprind: igiena corporala, a somnului, a alimentatiei, si miscarea in aer liber.


Pentru a pune bazele unui stil de viata sanatos, copilul are nevoie sa dobandeasca actiuni de autoservire in timpul mesei, deprinderi de nutritie sanatoasa, de dobandire a capacitatii de a dovedi control sfincterian si de a utiliza toaleta in mod adecvat.


Nevoia esentiala a copilului de asumare a independentei


Este stict conditionata de dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor acestuia de asigurare a securitatii personale. Dar pentru a dobandi acest lucru, copilul trebuie sa aiba abilitatea de a-si cunoaste schema corporala pentru a se putea delimita de mediul inconjurator, de a-si cunoste abilitatile motrice, de a anticipa gesturi si miscari sau de a-si gestiona emotiile in raport cu propriile dorinte. Este esentiala pentru siguranta copilului abilitatea de a distinge intre siguranta, risc sau pericol.













Sursa este “Repere fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani” a fost aprobat în 2010 prin ordin de ministru al Educației.

522 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page