top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Micii sportivi - Gimnastica – afectiunile coloanei vertebrale !


Gimnastica este un sport care implica un grad ridicat de disciplina si presupune antrenament riguros. Multe dintre afectiunile spatelui se manifesta in timpul acestui sport.

Cei care practica gimnastica ar trebui sa isi ia masuri de precautie pentru a micsora riscul producerii accidentelor la coloana vertebrala.


Accidentarile!


Afectiunile de la nivelul spatelui la sportivii adolescenti sunt declansate de miscari repetitive cum ar fi aplecarile si/sau rasucirile. Acesta pot provoca traumatisme la nivelul coloanei vertebrale. Riscul accidentarii coloanei vertebrale apare mai ales atunci cand un gimnast se antreneaza intens si nu isi protejeaza spatele in mod corect.

Folosirea incorecta a unor tehnici de miscare, muschii abdominali sau ai picioarelor insuficient de puternici, reprezinta doar cateva dintre cauzele care conduc la aparitia traumatismelor. Coloana vertebrala unui copil / adolescent aflat in curs de dezvoltare este mult mai sensibila la leziuni.

Activitatile sportive intense suprasolicita ligamentele si muschii din jurul coloanei vertebrale. Deoarece ligamentele si muschii coloanei vertebrale nu se dezvolta in acelasi ritm ca si oasele, presiunea care are loc asupra acestora poate afecta coloana vertebrala. Miscarile dificile realizate in timpul unei activitati sportive stau la baza producerii majoritatii leziunilor de la nivelul spatelui. De asemenea, aterizarea defectuoasa in urma unor exercitii a gimnastilor, poate determina traumatisme ale spatelui.



Simptome


Traumatismele de la nivelul coloanei vertebrale sunt afectiuni grave care necesita interventie medicala de urgenta. Cu exceptia durerii care apare la orice fel de miscare, printre semnele lezarii coloanei vertebrale se enumera:

- durerea de spate in timpul noptii - neputinta de a misca in mod normal partea inferioara a spatelui - dureri care coboara pe picior.


Tratament


Imediat ce este suspectata o afectiune sau o leziunie la nivelul coloanei vertebrale, sportivul trebuie sa inceteze orice activitate sportiva si sa consulte un medic specialist ortoped/recuperare medicala

In urma consultului se va determina care este amploarea traumatismului. Pot fi recomandate medicamente pentru ameliorarea durerilor spatelui si purtarea unei orteze de sustinere a spatelui pana cand tratamentul isi va face efectul.

Kinetoterapia are un rol important in gestionarea leziunilor spatelui.

Ortezele si corsetele pentru spate ofera sustinere si sprijin fara a limita miscarile, fiind utile in cazul leziunilor sportive, inclusiv in cazul durerilor de spate. Acestea pot fi utilizate, in urma recomandarii, atat in timpul activitati sportive, cat si pe parcursul desfasurarii exercitiilor din gimnastica.

Pentru ameliorarea durerilor si a leziunilor spatelui, poate fi necesara si fizioterapia. In timpul acesteia, un specialist va superviza exercitiile de reabilitare necesare pentru consolidarea muschilor spatelui si pentru recastigarea conditiei necesare pentru reluarea activitatii sportive.

Parintii copiilor / adolescentilor care practica acest sport, trebuie sa fie constienti de posibilitatea producerii unor accidentari si sa fie pregatiti sa apeleze la consult medical, de fiecare data cand este necesar.

95 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page